ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ “SoHm” 2010 - 2018 © Всички права запазени

ЦЕНТЪР ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ

Център за личностно развитие "SoHm" инициира мащабна обществена кампания за събиране и рециклиране на кенове от бира и безалкохолни напитки. По идея на един от членовете на центъра - Даниел Данов.

Целта на кампанията е да бъдат събрани минимум 10 000 употребявани кена и от тяхното рециклиране да бъде направена скулптурна фигура на Ангел.

Убедени сме, че кампанията ще въодушеви много хора в нашият прекрасен град, които вярват, че от материал, който по принцип замърсява градската и околна среда може да бъде направено нещо ефирно, изящно и прекрасно, каквото е скулптурната фигура на Ангел.

Вярваме, че поне в малка степен тази кампания ще промени навиците и практиките на нашите съграждани и ще ги направи по - чувствителни и отговорни към опазването на градската и околната среда.

Кен кампания

Големите промени започват с малки стъпки ...

Ако не сте безразлични към екологията, ако искате да оставите по - добро наследство на децата си, ако обичате изкуството и красотата, ако искате да станете част от бъдещият нов символ на града ни, можете да го направите като донесете упортебените и/или намерени от Вас сред природата алуминиеви кутии (кенове).

Кеновете ще се събират в специални жълти съдове поставени в обектите на нашите партньори.

Нека да направим това първи в страната!

Нека заедно да преобразим града ни!

Партньори:

Статуя на ангел от алуминиеви кенове ще вдигат във Велико Търново


Публикувана в брой: 172 / 2012-09-10


Неправителствена организация събира кутиите вече две години

СТАТУЯ НА АНГЕЛ ОТ КЕНОВЕ ОТ БИРА И БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ Е РЕШИЛ ДА НАПРАВИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ДАНОВ. Идеята му хрумнала преди четири години и за да е сигурен, че паметникът ще бъде наистина оригинален, той пребродил, доколкото това е възможно, интернет пространството. „От различни сайтове разбрах, че и на други хора вече им е дошла такава идея и по света има Айфелова кула от кутии, автомобили и замъци от кутии. Всички те обаче са от цели кенове, а аз искам ангелът да бъде от претопения от тях алуминий”, споделя Даниел Данов. След това допълва, че по принцип алуминият не се използва за скулптури, защото е мек метал, но за случая е идеален.

Първите, на които Даниел споделил, били дамите от Центъра за личностно развитие SoHm в старата столица Ани Велкова и Ирина Велкова. Двете харесали идеята му и веднага се захванали с кампания за набиране на кенове. Кампанията върви вече две години и събирането на непотребните кутии се оказало много по-трудно, отколкото амбициозните инициатори си представяли.

„МЕСЕЦИ НАРЕД БЯХМЕ МЕСТНИТЕ КЛОШАРИ. ОБИКАЛЯХМЕ УЛИЦИ, ПАРКОВЕ, КАЧВАХМЕ СЕ НА СВЕТА ГОРА И СЪБИРАХМЕ КУТИИТЕ. Първо ги трупахме в офиса, но когато количеството нарасна, започнахме да ги мачкаме, за да заемат по-малко място, и им отделихме специално помещение”, разказва Ани Велкова.

След това амбициозната група приятели разположили в големите търговски вериги, по бензиностанциите и в различни завадения специални кошове, за да хвърлят хората в тях кеновете. Но кампанията зациклила. „Огромно количество кенове изхвърляме ежедневно. Все повече се качва потреблението на безалкохолни напитки и бира именно в тези алуминиеви кутии, обаче ние вече две години, че и повече, не успяваме да съберем нужното количество”, разказва още Ани Велкова. Сега те разчитат само на приятели и близки хора, както и на квартала, където се намира центърът. Там всички знаят за идеята в Търново да има ангел и прилежно трупат на определени места празните кенове.

„От две до пет години гният тези алуминиеви кутии в почвата. Вместо да гният в земята и да замърсяват, кеновете ще се превърнат в ангел. Какъв по-красив мотив от това могат да имат търновци, за да събират алуминиевите опаковки и да ни ги носят? Още ги събираме в офиса на центъра, който се намира на ул. „Яворов” 34”, казва Даниел Данов.

10 000 КЕНА, ИЛИ 100 КГ МАТЕРИАЛ Е НУЖЕН ЗА ИЗРАБОТВАНЕТО НА АНГЕЛА. Статуята ще бъде колкото среден човешки ръст висока и според предварителната идея на Даниел Данов тя ще бъде поставена някъде в старата част на Велико Търново. „Нямам претенции за конкретно място. Ангелът ще стои там, където общината каже, че е най-добре. Затова сега ни предстои среща с кмета на града инж. Даниел Панов, с архитекта и с всички, от които зависи да довършим идеята си”, обяснява инициаторът. И допълва, че е мислил за старата част на града, защото си представя ангела като обединение на старата и новата част, а също и като общата граница между старото и новото хилядолетие.

Междувременно са нужни още около 20 кг кенове, преди да бъде обявен конкурс за проект. Едно кенче тежи 10 грама, затова не е ясно кога точно ще бъде събрано цялото нужно количество кутии.


Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Последни новини за Кен кампанията (в-к Борба)